Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Razgovarali smo sa Safijom Softić – Namas, ženom koja radi dobre, pozitivne stvari. Safiju sam zapazila na Nahlinim radionicama, i već tada mi je bilo jasno da će žena ne samo da pokuša, već da uradi NEŠTO. To NEŠTO se može vidjeti na dobrekalorije.ba i Facebook fan page-u.
Fokus je na – dobrim kalorijama :-), odnosno pravilnoj ishrani.

Kada je u Vama sazrelo opredjeljenje da budete doktorica?

U stvari mislim da sam oduvijek htjela biti doktorica. Uopće se ne sjećam da sam imala želju baviti se nečim drugim dok sam bila dijete. Međutim, kada se moja mama udala za našeg pooca, on je studirao medicinu. Tada smo bili u izbjeglištvu u Hrvatskoj. Omiljeni hobi mi je bio prelistavanje njegovih knjiga, neprestano sam zapitkivala o raznim bolestima i sjećam se da je strpljivo odgovarao na sva pitanja. Tada sam imala 10 godina.

Nakon završenog fakulteta suočili ste se sa izazovom traženja posla, na koji način ste uspijeli prebroditi nemogućnost zaposlenja nakon dugoročnog i zahtjevnog školovanja?

Dok sam studirala, nikada mi nije palo na pamet da će mi teže biti zaposliti se nego završiti medicinski falkultet, koji je zaista zahtjevan. Mislila sam da je najlogičniji mogući ishod da kao ljekar lako nađem posao. Međutim, upravo kao ljekar sam na birou bila skoro dvije godine. To je period kada sam aktivno tražila posao, bila prijavljena na sve stranice za traženje posla, predavala CV u razne ustanove, molila da me prime na razgovor. Gotovo da i nije bilo konkursa za moju struku u to vrijeme, a ni do danas stanje nije posebno bolje.
U to vrijeme sam radila nekoliko poslova. Radila sam kao dadilja, u firmi kod drugarice, kao prodavačica na sajmu knjiga i sl. Nije bilo opcije da ne radim ništa, jer sam takva po prirodi. Dugo sam bila nezaposlena, ali nikada besposlena.

Šta je bilo Vaše prvo radno iskustvo, Vaše prvo zaposlenje?

Moje prvo zaposlenje je bilo u Medicinskoj školi kao profesorica stručnih predmeta. Tu sam radila tri godine. U međuvremenu sam rodila sina i kada je došlo vrijeme da predam ponovo “papire” na konkurs (kao i svake prethodne godine), moj sinčić je imao samo 5 mjeseci. Nisam željela da počnem raditi dok je on tako mali, a ne bih imala pravo na porodiljsko ili bilo kakva odsustva.
U međuvremenu sam shvatila da je budućnost svega što želim raditi u oblasti pravilne ishrane i da to za početak najbolje mogu raditi na način kako to sada radim.

U čemu pronalazite inspiraciju?

Moja inspiracija je sve oko nas. Smatram da sve što nam se događa ima neku poentu i za mene nema loših situacija. Sve mi je inspiracija za nešto bolje. Konkretno inspiracija za edukaciju o pravilnoj ishrani mi je bilo kada je mojoj majci dijagnosticiran karcinom dojke. Tada sam shvatila koliko je prevencija lakša i bitnija od samog liječenja, a ishranom preveniramo ili promoviramo bolest.
Međutim, najveća inspiracija su mi mojih troje djece, kao i sva djeca budućih naraštaja. Ono što njima ostavljamo u naslijeđe nije baš tako sjajno, jer statistika govori da nikada nije bilo više oboljelih od bolesti povezanih sa ishranom. U stvari, loša ishrana je ta koja ubija više ljudi nego ratovi, prirodne nesreće, saobraćaj ili bilo koji drugi uzrok smrti. A o svim tim uzrocima više učimo djecu nego o ishrani.

Kako ste došli na ideju o Savjetovalištu?

Na ideju o Savjetovalištu sam došla kroz moj raniji rad. Obzirom na to da radim na edukaciji o pravilnoj ishrani oko 5 godina, svakodnevno mi se obraćaju osobe sa problemima u ishrani. Nemoguće je u nekoliko razmijenjenih poruka udubiti se u nečiji problem i pravilno ga posavjetovati i pomoći. Onda sam predložila CEI Nahla da napravimo Savjetovalište gdje bi se ljudi sa takvim problemima mogli javiti i riješiti svoje probleme.

Kako je Savjetovalište prihvaćeno na našim prostorima?

Savjetovalište je jako dobro prihvaćeno. I prije njegovog otvaranja sam svakodnevno dobivala upit da li imam ordinaciju, tako da je savjetovalište došlo kao rješenje za mnoge osobe. Pogotovo je bitno što kod nas gotovo da nema stručnjaka iz ove oblasti. Sada dobivam upite i iz drugih gradova o savjetovalištu.

Na koji način Savjetovalište djeluje i koje usluge pruža?

Savjetovalište je dio Nahlinog savjetovališta, koje još nudi usluge psihologa i logopeda. Prve moje radionice i predavanja o pravilnoj ishrani su se desile u CEI Nahla. Od tada smo imali niz istih, kao i školu zdravog kuhanja. Osnivanje Savjetovališta je bio logičan slijed događaja.
Savjetovalište nudi usluge individualnog savjetovanja o pravilnoj ishrani, upute o popravljanju ishrane, savjetovanje o ishrani trudnica, dojilja, djece, sportista, oboljelima od određenih bolesti, edukaciju o svim aspektima ove teme i izradu individualnog mjesečnoj jelovnika. Osim toga, odražavaju se radionice i predavanja u sklopu određenih edukacija u Nahli (kao što su obuke za dadilje, gerontološku domaćicu, catering majstorice itd.). Kao i sve druge usluge u Nahli, savjetovanje se naplaćuje po cijeni koja je minimalna koliko god je to moguće, tako da većina našeg stanovništva može da ga priušti.

Da li je moguće na osnovu dosadašnjih rezultata procjeniti dalji razvoj Savjetovališta?

Za sada ima jako puno upita o radu Savjetovališta, mnogi termini se realizuju, ali ima i ljudi koji se javljaju samo za informacije, pa se nakon nekog vremena jave da zakažu termin. Mislim da će ubuduće biti puno više realizovanih termina obzirom na upite.

Vi i online pružate edukaciju o pravilnoj ishrani, na koji način?

Online edukaciju u oblasti pravilne ishrane mogu dobiti svi zainteresovani putem portala www.dobrekalorije.ba , čija sam urednica, radimo već nekih tri godine. Imamo pozitivan feedback. Mislim da smo jedini portal ove vrste u BiH. Osim samog portala imamo FB stranicu, instagram profil i youtube kanal, a sve u cilju što pristupačnije edukacije u skladu sa svim savremenim standardima. Mislim da su ljudi prepoznali kvalitet našeg rada. Vrlo nam je bitno da imamo stručni tim, kojeg čini nutricionistica, doktorantica zdravstvenih nauka, inžinjerka poljoprivrede i ja kao doktorica. Ono što prenosimo na portalu prolazi kroz našu lupu i trudimo se da što više približimo pravilnu ishranu svima, da razbijemo mitove i predrasude o tome kako je zdrava hrana neukusna, skupa i zahtjeva puno vremena za pripremu. Osim toga imamo dopisnice koje pripremaju zdrava jela sa receptima. Imamo i svoju bazu proizvođača, prodavača i promotora zdrave hrane. Na taj način smo pokrili sve aspekte pravilne ishrane.

Osim Savjetovališta i portala dobrekalorije.ba, radite predavanja i radionice o pravilnoj ishrani, gdje ste iste održali i da li ste zadovoljni interesovanjem i odzivom?

Predavanja i radionice održavam kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima. Do sada sam bila u Livnu, Donjem Vakufu, Busovači, Vitezu, Zenici. Imam dogovore za Tuzlu i Bugojno, imala sam poziv i u Bihać. U Sarajevu sam također imala niz predavanja i radionica u vrtićima, udruženjima, firmama, kao i radionice koje smo mi organizovali i sl. Zadovoljna sam interesovanjem i odzivom. Na primjer, na radionici u Vitezu je bilo do stotinu prisutnih na predavanju, što je zaista veliki odaziv.
Trenutno imamo dogovor sa restoranom Cordoba u hotelu Krone na Ilidži, koji uvodi zdravi program. Redovno održavamo radionice u restoranu, a neka od zdravih jela su već u ponudi restorana. Npr.odlični bezglutenski kolač je oduševio sve prisutne na radionici, a sada se nalazi u ponudi restorana.

Koji su Vam planovi za budućnost?

Planovi su mi da napravimo centar Dobre kalorije, u kojem će biti sve što je potrebno nekome ko želi da se zdravo hrani, od radionica i predavanje, individualnih savjetovanja, prodavnica zdrave hrane, restorana, zdravog fast-fooda, pa do printanog materijala. To su dugoročni planovi.

A u nešto skorijoj budućnosti lično planiram završiti magistarski i doktorat iz nutricionizma.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija.

Razgovarala: Sukejna Čaplja i Sanela Agačević