Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Dok padaju procjene koliko će uspjesi bosanskohercegovačke reprezentacije donijeti vjetra u leđa domaćoj ekonomiji, posebno proizvođačima pića i ugostiteljima, navijačke strasti mogle bi donijeti i jedan nepoželjan efekt. Budući da su zbog vremenske razlike oči uprte u Brazil uglavnom u kasnim noćnim satima, mnogi će idući dan na posao neispavani, kasniti ili će ga preskočiti.
Za usporedbu, britanske kompanije izgubit će četiri milijarde funti u produktivnosti zbog “bolesti Svjetskog kupa“, plejade izgovora o bolestima koju će radnici ispostaviti da bi mogli pogledati okršaj omiljene ekipe, pokazuje istraživanja konzultanske tvrtke ELAS. Od 1500 ispitanika njih čak 13 posto priznalo je da će javiti da su bolesni, dok će gotovo polovica na godišnji odmor ili bolovanje. Od onih koji dođu raditi, 85 posto ih je priznalo da će potrošiti najmanje 20 minuta u danu na društvenim mrežama i čitajući novine ne bi li doznali rezultate. No, ne gledaju svi na to kao na izgubljeno vrijeme jer produktivnost radnika ovisi o pozitivnim emocijama koje će se preliti u svakodnevne zadatke. Za BiH egzaktnih podataka nema, a takvo istraživanje niko nije ni provodio.
Svjetsko prvenstvo bi ipak mogao poslodavcima donijeti više koristi nego štete od pada produktivnosti zbog pospanih radnika, smatra psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić. “Da bismo dali maksimalno na poslu i u svakodnevnom životu, moramo imati aktivan odmor i emocionalno punjenje, što je jedan od ključnih elemenata psihičkog zdravlja”, kaže autorica knjige “Avantura osobne promjene”.
“Nogomet je oboje, a razočaran čovjek bez modela identifikacije u političarima ili umjetnicima ima emocionalno punjenje kad Džeko zabije gol jer uspjeh inspiriše, a svima je jasno da je uspjeh postigao trudom, a ne prijevarom te da nakon njega neće u zatvor”, kaže naša sugovornica, smatrajući da bi kompanije trebale kapitalizirati te emocije i, ako to posao dopušta, organizirati poslovanje da radnici koji to žele mogu pratiti utakmice.

Autor: Anna Blašković – poslovni.hr