Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Pozajmice, vječita dilema

Pozajmice su česte u poslovnoj svakodnevnici, međutim, nerijetko se posmatraju u pogrešnom kontekstu, posebno kada se govori o poreznom aspektu. Ovo je izuzetno osjetljivo područje gdje treba posebnu pažnju posvetiti ispravnom obračunu poreza. Čest je slučaj da vlasnici kapitala, prilikom osnovanja društva, unesu u društvo udio u novcu u minimalnom propisanom iznosu (1.000 KM), nakon čega se u narednom periodu najčešće javlja neophodnost unosa dodatnih novčanih i drugih sredstava, gdje se poseže za pozajmicama.

(Januar 2019.)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Kako poslovati gotovim novcem

Poslovanje sa gotovinom je posebno osjetljivo područje. Do septembra 2015. godine se moglo prilično komotno i bezbrižno raspolagati gotovim novcem, jer nije bilo posebnih ograničenja. Međutim sada je situacija bitno drugačija.
Zbog Vaših čestih upita u pogledu plaćanja i naplate u gotovom novcu, odlučili smo da u ovoj e-knjizi obrazložimo osnovne mogućnosti i ograničenja, kao i sankcije koje su propisane ako se ne pridržavate važećih propisa iz ove oblasti.

(Decembar 2018.)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Porez na dobit za 2017. godinu

Platite porez na dobit u iznosu koji morate, ni više ni manje. Iskoristite porezne poticaje i olakšice.
Završena je godina i zbog toga smo ovaj e-book u cjelosti posvetili porezu na dobit, sa ciljem da Vam olakšamo snalaženje u kompliciranim poreznim propisima i omogućimo razumijevanje istih.
Kraj godine je za darovanje, a mi Vam darujemo – znanje. Naše znanje upakovano u ovaj šareni e-book, jer darovati znanje je najblagotvorniji put ka – uspjehu.
Sretna Vam Nova 2018. godina.

(Januar 2018.)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Prodaja putem interneta

Prodaja putem interneta je jeftiniji način prodaje u odnosu na “klasičnu” trgovinu. Međutim, bez obzira na to, trgovci koji se odluče upustiti u avanturu prodaje putem interneta moraju znati koje preduslove moraju ispuniti, kao i rizike koje nosi ovakav način poslovanja.
Stoga smo ovaj e-book posvetili rasvjetljavanju zakonskih preduslova za e-trgovinu, naplate putem PayPal servisa, ali i aspektu zaštite potrošača koji je jako bitan kada se radi o ovakvim načinu prodaje.

(Decembar 2017.)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Darivanja i pokloni

Darivanje je odavno postalo dio poslovne kulture. Završetak poslovne godine, zajedničkog rada i saradnje,
prilika je za razmjenu poklona, kako poslovnim partnerima, tako i zaposlenicima.
Poklon je najčešće znak pažnje i lijepa gesta, ali u poslovnom svijetu često puta znači nastavak uspješne
suradnje ili početak buduće.
Primljenim darovima i poklonima zaposlenici i poslovni partneri se raduju, dok su, sa druge strane, uprava i
računovodstvo firme koja daje darove i poklone veoma često u dilemu oko njihovog poreznog tretmana.

(Oktobar 2017.)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Sezonski rad u turizmu

Ljeto je period kada se registruju različiti oblici sezonske djelatnosti. U situaciji u kojoj se nalazi dobar dio populacije BiH ljeto je period kada se nastoje „začepiti“ određene finansijske „rupe“ i zaraditi. Pitanje je – koja djelatnost, kako, pod kojim uslovima, koliko mjeseci, fiskalizacija ili ne?

Ova e-knjiga se bavi registracijom i poslovanjem turističke djelatnosti isključivo kao samostalne djelatnosti – poduzetnike, jer registovanje sezonskog obavljanja ove djelatnosti nije moguće u statusu pravnog lica.

(Juni, 2014. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Kako angažovati fizičko lice – Q&A

Na postu „Ugovor o djelu: kada, kako, koliko poreza i dr. pitanja“ ostavili ste 342 komentara. Ponosni smo što pratite našu stranicu, a potom što ste nam ukazali povjerenje i postavljali pitanja.
Beskrajno drago nam bude kada dobijemo riječi pohvale, kada napišete da je odgovor pomogao, jer – to je ona istinska vrijednost.
Od 342 komentara smo izdvojili 54, sortirali po grupama i smjestili u ovaj e-book. Vjerujemo da ćete ćitajući naći i odgovor na svoje pitanje ili dilemu.

(Juli, 2015. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Porez = 0 KM je moguća misija

Uobičajno je mišljenje da onaj ko ne plaća poreze nešto „muti“, vrda, izbjegava, ne prikazuje prihod, ne vodi poslovne knjige itd. Ali, ne mora biti tako. Svaki poreski sistem, pa tako i naš, daje mogućnosti za neplaćanje poreza. One su date u vidu određenih olakšica, poticaja, umanjenja, kako god da ih nazovete.
Međutim, treba poznavati propise da bi se znalo koje su to olakšice i, što je možda najbitnije, koji su (tačno) uslovi da bi se iste mogle koristiti.

(Juni, 2015. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Troškovi službenog puta – Q&A

Dnevnice i troškovi službenog puta su tema koja veoma često u praksi ostavlja određene dileme po pitanju primjene propisa o porezu na dohodak, kao i drugih propisa koji regulišu ovu oblast.
Na postu koji se tiče ove teme je 246 raznolikih pitanja i odgovora, od prava na dnevnicu, načina obračuna, strukture troškova službenog puta, isplate dnevnica licima koja nisu zaposlenici, … Od 246 mi smo izdvojili 25 koja obuhvataju najzanačajnije i najinteresantnije situacije, obradili ih i pripremili za ovaj e-book.

(Oktobar, 2015. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Jeste li sigurni da je Vaše poslovanje sigurno?

Ponekad govorimo o sigurnosti. Rjeđe mislimo na nju. Još manje radimo na tome da poslovanje bude sigurnije.
Navika ili ona često izgovorena rečenica: “Neće to mene”.
Sigurnost, posebno u sferi poslovanja koje je “vezano” za internet, treba posebnu pažnju.
Organizacija, podjela nadležnosti, dostupnost lozinkama i drugim vidovima zaštite, dostupnost podacima uopće, korištenje besplatnih servisa, … To je samo nekoliko područja gdje treba usmjeriti posebnu pažnju.

Jeste li sigurno da je Vaše poslovanje sigurno?
Nadam se da jeste.

(Maj, 2015. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Ured bez papira – BENEFITI

Prije nego što se počne razmišljati o konceptu poslovanja “Ured bez papira”, neophodno je da svaki poduzetnik dobije precizne i detaljne odgovore na dva pitanja: „Koliko će me to zadovoljstvo minimalno koštati po pitanju inicijalnog ulaganja?“ i „Kolike su uštede i prednosti ukoliko se odlučim na ovakav vid poslovanja i organizacije ureda?“

Ulaganja su neminovna, ali su benefiti daleko veći. Pored toga, potrebno je pratiti trendove, ne zbog trendova, već zbog novih i učinkovitijim načina poslovanja.

Detalj možete pronaći u ovoj e-knjizi.

(Mart, 2015. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Šta vam je sve potrebno za URED BEZ PAPIRA?

Zamislite da je dan počeo kompliciranim promjenama u zakonodavstvu. Zbog toga su zaposlenici uskraćeni za određeno redovno vrijeme u kom obavljaju svoje poslove, i pri tome se trude maksimalno ubrzati sve radne procese da bi stigli odgovoriti zahtjevima klijenata. Cijeli dan se pretvara u jedan veliki haos u kojem se i najorganizovaniji osobenjaci teško snalaze. A mogli smo sve raditi na lakši, jednostavniji, brži i efikasniji način. Znate li koliko je vaše poslovanje ovisno o ispravno projiciranim situacijama?

(Mart, 2015. godina)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Kako osnovati privredno društvo?

Činjenica jeste da je danas u porastu trend osnivanja obrta, zbog lakšeg poslovanja, jednostavnijeg načina i postupka registracije, zatvaranja, pa i samih ukupnih troškova poslovanja. Međutim, s obzirom da je obrt ograničen sa brojem djelatnosti, direktnim uvozom i izvozom, kao i drugim aktivnostima, ipak se za određeni vid biznisa mora osnovati privredno društvo.

Ova e-knjiga se bavi upravo postupkom, troškovima i koracima za registraciju privrednog društva. Koristan vodič za svakog ko kreće u realizaciju poslovne ideje.

(Juni, 2014. godina)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Osnove registracije i poslovanja obrta

Veoma česta pitanja naših čitalaca se odnose upravo na odabir vrste djelatnosti, potrebnih dokumenata, mogućnosti obavljanja sezonske djelatnosti, sa ili bez posjedovanja poslovnog prostora, sa ili bez fiskalne kase, koja je razlika između osnovne, dopunske i dodatne djelatnosti …

Veoma bitna informacija je takođe i koliko košta registracija. Svo to smo nastojali, u najkraćim crtama, da pripremimo u ovoj e-knjizi. Vjerujemo da će inormacije biti korisne, kako početnicima, tako i poduzetnicima koji već vode mali biznis kao obrt.

(Juni, 2014. godine)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige
Ugovor o djelu i autorskom djelu

Veoma česta pitanja u praksi, a koja se tiču angažovanja fizičkih lica, odnose se upravo na Ugovor o djelu i Ugovor o autorskom djelu. Gledano sa poreznog aspekta, bar što se tiče Federacije BiH, postoje oprečna mišljenja, tumačenja, stajališta u smislu oporezivanja ovakvih oblika angažmana. Nerijetko se i ova dva načina angažmana fizičkih lica (u pogrešnom kontekstu) poistovjećuju i miješaju.

To su dva sasvim različita Ugovora, regulisana različitim propisima i oporeziva na veoma sličan, ali ipak (nešto) drugačiji način.

(Juni, 2014. godina)

Kliknite ovdje za preuzimanje e-knjige