Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Alibaba Group izdat će dodatne dionice, tvrdi Wall Street Journal, pa bi inicijalna javna ponuda (IPO) te kineske kompanije za e-trgovinu mogla postati najveća u istoriji, sa ukupno prikupljenih 25 milijardi dolara.
Zahvaljujući velikoj potražnji, u prvom danu trgovanja na Wall Streetu cijena dionice Alibabe skočila je u petak 38 posto, što je ohrabrilo aranžere javne ponude, pa su, piše u nedjelju WSJ, odlučili na tržištu ponuditi dodatne dionice.
Do sada je u javnoj ponudi upisano oko 320 miliona dionica Alibabe po cijeni od 68 dolara, čime je prikupljeno 21,8 milijardi dolara.
Time je IPO dionica Alibabe postao najveći u istoriji u SAD-u. Visa je 2008. javnom ponudom prikupila 19,65 milijardi dolara, a Facebook 2012. godine 16 milijardi.
U dodatnoj ponudi moglo bi se naći maksimalno 48 milijuna novih dionica po cijeni od 68 dolara. U tom slučaju ukupna vrijednost javne ponude mogla bi dosegnuti 25 milijardi dolara.
Time bi IPO Alibabe postao najveći u istoriji u svijetu, ispred javne ponude dionica Agricultural Bank of China, u kojoj je 2010. prikupljena 22,1 milijarda dolara.
Nakon što je cijena dionice te kineske kompanije u petak skočila 38 posto, na gotovo 94 dolara, tržišna vrijednost Alibabe dosegnula je 231,4 milijarde dolara, više nego što vrijede njeni američki konkurenti Amazon.com i eBay zajedno. Pritom Alibaba vrijedi više i od Boeinga, Facebooka, banke JPMorgan Chase i svih ostalih kompanija iz S&P 500 indeksa, osim prvih 10-ak.
Javna ponuda dionica Alibabe smatra se izuzetnim uspjehom, s obzirom da prema istraživanju Ipsosa oko 88 posto Amerikanaca nikada nije čulo za tu kompaniju.
Naime, ta kompanija za e-trgovinu ostvaruje oko 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini. Premda se kompanija bavi i drugim internetskim uslugama, Alibaba više od 80 posto svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve – od šivače igle do namještaja i dječjih proizvoda.
Lani je time ostvarila promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njenih aktivnih korisnika porastao za 14 posto, na 230 miliona, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

Izvor: poslovni.hr/Hina