Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Bugarski operater za transport plina „Bulgartransgaz“ dodijelio je ovih dana ugovor od 1,4 miliona dolara za izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti Balkanskog plinskog čvorišta, iz kojeg bi energent trebao stizati i u BiH, piše BiznisInfo.

Ugovor je dodijeljen konzorciju kojeg čine bugarski EMG i švicarska firma AF consult.

Studija izvodljivosti treba procijeniti komercijalnu i tehničku održivost projekta i rizike povezane s njegovom implementacijom. Polovinu troškova snosit će EU.

Bugarska Vlada je još 2014. godine predložila Evropskoj komisiji izgradnju gasnog čvorišta blizu crnomorske luke Varna. Iz njega bi se gas trebao isporučivati Grčkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji i drugim državama.

Gas bi u ovo čvorište, prema ideji, stizao iz više različitih izvora: iz Rusije, iz bugarskih i rumunskih nalazišta u Crnom moru, iz Kaspijskog regiona i istočnog Mediterana, kao i iz Grčkih i Turskih LNG terminala.

Bugarska je trenutno ovisna o ruskom plinu koji uvozi samo rutom preko Ukrajine i Rumunije.

Jasno je da EU podržva ovaj projekat jer on ima potencijal da smanji zavisnost ovog regiona, uključujući zemlje EU, o plinu iz Rusije, što je jedan od osnovnih strateških ciljeva Brisela.

Izvor: www.biznisinfo.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com