Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH počeće ove godine, po uzoru na zemlje Evropske unije, da objavljuje “bijelu listu” poreskih obveznika na kojoj će se naći oni koji redovno izmiruju obaveze.

UIO je prošle godine objavio prvi put deset kompanija koje su uplatile najveći iznos poreza na dodatu vrijednost (PDV) i koje ispunjavaju sve zakonske obaveze.

“To je bila i najava uspostavljanja takozvane “bijele liste” poreskih obveznika, koja bi trebalo da bude kreirana u toku 2018. godine. Kroz program Evropske unije “Fiskalis” izabraćemo jednu državu iz Evropske unije gdje ova lista postoji duže vrijeme. Od nje ćemo preuzeti iskustva i raditi na pripremi posebnog akta kojim će biti definisani svi uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se neki obveznik našao na listi”, kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Već sada je poznato da će se na “bijeloj listi” nalaziti kompanije koje uplaćuju najveće iznose PDV-a.

“Jedan od kriterijuma da se preduzeća nađu na toj listi biće da posluju u skladu sa zakonskim propisima, odnosno da inspektori u kontrolama nisu uočili veće nepravilnosti. Nakon definisanja svih uslova filtriraćemo obveznike i prvi put javno objaviti “bijelu listu” obveznika”, naveo je Kovačević.

U UIO ističu da će svakoj kompaniji koja se nađe na “bijeloj listi” to puno značiti u poslovanju.

“Te kompanije će biti prepoznate kao one koje uživaju povjerenje UIO. Uvjereni smo i da će u poslovnom smislu takva kompanija imati bolji ugled kod ostalih obveznika i budućih poslovnih partnera”, kazao je Kovačević.

Vlada RS i poslovna zajednica nedavno su na prvom panelu “Zajedno za jaču Srpsku” uručile priznanja za 14 preduzeća iz svih oblasti privrede koja redovno uplaćuju poreze i doprinose. Tada je najavljeno da će panel i dodjela priznanja poslodavcima postati tradicija.

“Dodjelom priznanja promovisaćemo poslodavce koji redovno izmiruju obaveze. Nikada nismo i nećemo podržavati preduzeća koja ne izmiruju obaveze i zakidaju radnike. Oni koji ne poštuju propise poštenim poslodavcima predstavljaju samo nelojalnu konkurenciju. Nadležne institucije treba da stanu u kraj njihovoj takvoj praksi”, kazali su u Uniji udruženja poslodavaca RS.

“Crna lista”

Uprava za indirektno oporezivanje BiH svakog mjeseca na svojoj internet stranici objavljuje spisak preduzeća koja imaju neizmirene obaveze.
Na toj listi nalaze se poreski obveznici čiji je dug veći od 25.000 maraka za PDV, akcize, carine i putarine.

Izvor: www.akta.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com