Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Stručni skup na temu: “Registracija poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine- stanje i prijedlozi za poboljšanje”, biće održan danas u Sarajevu. Skup počinje u 12.00 u hotelu Evropa.

Cilj stručnog skupa je predstavljanje Kampanje za izmjenu Zakona o privrednim društvima, te zagovaranje za usvajanje Nacrta Zakona o privrednim društvima FBiH, saopćio je organizator.

Razlog za održavanje ovog skupa je što FBiH i dalje znatno kasni u procesu reforme registracije biznisa, zbog čega je potreban dodatni pritisak na Parlamente i nadležna ministarstva da ubrzaju reformu.

Vlada se Reformskom agendom obavezala da će do jula 2018 god. uspostaviti jednošalterskim sistem registracije poslovnih subjekata (One stop shop), slično kao u Republici Srpskoj. Uspostava jednošalterskog sistema registracije podrazumjeva izmjenu i dopunu niza Zakona i podzakonskih akata, između ostalog Zakona o privrednim društvima. U tom pogledu Vlada FBiH je formirala radnu grupu za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja, kao i radnu grupu za izradu teksta Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. Na ovaj način su stvorene i bolje pretspostavke za unaprjeđenje zakona kojima se regulišu izmjene i dopune Zakona o registraciji i Zakona o privrednim društvima.

Na Stručnom skupu će se predstaviti Kampanja za izmjenu Zakona o privrednim društvima, predstaviti praksa i iskustvo privrednih subjekata u procesu registracije poslovnih subjekata, te utvrditi u kojoj fazi se nalaze izmjene i dopune Nacrta Zakona o privrednim društvima FBiH.

Stručni skup organizuju Udruženje “Nezavisni biro za razvoj” (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao “Link” Mostar, u sklopu aktivnosti programa održivosti razvoja civilnog društva u BIH (CSSP) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Udruženja NBR Gradačac i LINK Mostar su, zajedno sa Mrežom za ekonomski razvoj BiH “LEDnet”, u predhodnom periodu uputile inicijativu sa prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o privrednim društvima.

Na Stručnom skupu očekuje se učešće predstavnika nadležnih ministarstava, opštinskih uprava, predstavnika MSPa, udruženja privrednika, te organizacija koje se bave lokalnim ekonomskim razvojem u BiH.

Izvor: www.biznisinfo.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com