Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Cilj prvog Poslovnog Foruma sa fokusom na sektor “Housing”, održanog 10. novembra u Cirihu, bio je u povezivanju proizvođača iz BiH sa poslovnim partnerima i potencijalnim kupcima iz Švicarske.

U okviru priprema Foruma, 23. i 24. oktobra 2017. održani su preliminarni sastanci i radionice u Sarajevu i Banja Luci, na kojima su obavljene konsultacije o mogućim bh. partnerima iz sektora prerade drveta i opreme stambenog prostora, uslovima za plasiranje proizvoda na švicarsko tržište i uslugama koje i-dijaspora može da pruži u posredovanju i obezbijeđivanju poslovnih kontakta.

Poslovni forum je iniciran od strane Udruženja i-dijaspora u okviru inicijative “i-platform – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine” i organizovan u bliskoj saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Republike Srpske, Švicarskim programom za promociju izvoza, kompanijom SEE Investment Solutions iz Švicarske i projektom Diaspora za razvoj, koji je podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju i implementiran u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija.

Ukupno 16 firmi iz svih dijelova BiH, koje se bave preradom drveta i unutrašnjom opremom stambenih prostora, bilo je prisutno na Forumu i spremno da se prezentiraju na najvišem profesionalnom nivou. Sa švicarske strane bilo je prisutno 10 firmi, među kojima su poseban interes za bh. partnere pokazale KMU, Möbel Pfister i Hornbach.

Neposredna komunikacija i spontane interakcije već u prvim susretima prije zvaničnog otvaranja pokazali su veliku zainteresovanost učesnika za uspostavljanje kontakta i traženje mogućnosti za saradnju.

”Očekujemo da napravimo dobre kontakte sa švicarskim firmama i produbimo kontakte sa bh. partnerima. Profesionalno smo spremni, sve smo pripremili, i nudimo vrhunski kvalitet i dugotrajnost”, rekao je Emil Balavac, iz firme Onix Mostar, na samom početku Ekonomskog Foruma održanog u prostorijama Widder Hotela u Cirihu.

“Krivaja Homes” iz Zavidovića, koja se bavi gradnjom montažnih kuća sa drvenom stolarijom, već je tri godine prisutna na švicarskom tržištu, a njena predstavnica Sabina Mujanović Heljić izrazila je namjeru firme da se i dalje širi na ovom tržištu: “Nadamo se da ćemo obezbijediti nove kontakte za još bolji plasman naših proizvoda. Mi izvozimo oko 98% proizvoda, certificiriani smo i imamo iskustvo”.

Izvor: www.akta.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com