Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Novi paket poticajnih mjera pomoći će potaknuti jačanje cijena i bankovno kreditiranje, no u Europskoj centralnoj banci (ECB) spremni su po potrebi i štampati novac, poručio je čelnik banke Mario Draghi.
ECB je zadržao rekordno niske kamatne stope od 0,15 posto i negativnu kamatnu stopu za komercijalne banke od 0,1 posto na prekonoćne depozite kako bi ih potaknuo na veće kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva. Mjere najavljene u junu također uključuju produženje trajanja programa povoljnih kredita bankama do kraja 2016. godine, kao i novi program četverogodišnjih zajmova.
Predstavljajući pojedinosti tog programa, Draghi je naglasio da banke moraju iskoristiti taj novac za kreditiranje jer će ga u protivnom morati vratiti.
”Monetarne operacije koje će se provoditi idućih mjeseci nadovezat će se na to ublažavanje i poduprijet će bankovno kreditiranje“, naglasio je Draghi na konferenciji za štampu po završetku redovnog mjesečnog sastanka.
”Kada naše mjere dopru do gospodarstva, pridonijet će povratku godišnje stope inflacije na razine bliže dva posto”.
Godišnja inflacija u eurozoni u junu se prema prvim procjenama Eurostata zadržala na 0,5 posto, što je ispod u ECB-u zacrtanih blizu dva posto i u “opasnoj zoni” ispod jedan posto, kako ju naziva Draghi.
Čelnik ECB-a poručio je tržišnim sudionicima i da su u ECB-ovom upravnom vijeću spremni za kvantitativno ublažavanje monetarne politike a to prije svega znači štampanje novca za potrebe otkupa državnih ili privatnih dugova od banaka kako bi troškovi zaduživanja ostali niski a potrošnja dobila poticaj, bude li inflacija i dalje slabila.
Upravno je vijeće jedinstveno u stavu da smo spremni upotrijebiti i raspoložive nekonvencionalne instrumente ako se ukaže potreba kako bi se još snažnije suzbili rizici predugog razdoblja niske inflacije”, kazao je Draghi.

Izvor: profitiraj.hr