Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nedavno je prihvatio i u dvomjesečnu javnu raspravu uputio Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

Novim zakonom, između ostalog, treba biti olakšana registracija obrta, unaprijeđene odredbe vezane za vrstu i prijenos obrta, regulisano pitanje stručne spreme potrebne za određeni obrt, kao i niz drugih pogodnosti koje će doprinijeti lakšem i bržem poslovanju obrtnika u FBiH.

Obrtnici očekuju da će novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima za njih dosta toga poboljšati.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je registrovano više od 11.000 obrtnika. Među njima je i Pero Rikanović, poljoprivrednik iz Srebrenika. Njemu, kao predsjedniku Udruženja poljoprivrednika i privrednika općine Srebrenik, federalni Zakon o obrtu donosi dosta benefita, prvenstveno prilikom registracije obrta i poticaja. ”

Prije svega to je mogućnost naplate poticaja koji prelaze 6.000 KM. Druga stvar je da obrtnici mogu sami sebi uplaćivati radni staž, da imaju zdravstvenu sigurnost i da imaju podršku obrtničke komore”, rekao je Rikanović.

U odnosu na postojeći, novim zakonom o obrtu duplo je skraćeno potrebno vrijeme za registraciju obrta. Također, skraćen je i pojednostavljen postupak izdavanja odobrenja za obavljanje srodnih djelatnosti, kao i upis u Obrtni registar.

Značajna novina u novopredloženom zakonu je i to da obrtnik može obavljati registrirane djelatnosti u vanjskotrgovinskom poslovanju, u skladu s propisima kojima se uređuje vanjskotrgovinska politika.

”Riješili smo uvoz-izvoz, to je bila ključna stvar koja je pravila probleme našim obrtnicima, zatim ćemo dobiti registar obrtnika Federacije BiH, uvedene su kaznene mjere za službenike koji ne budu rješavali probleme registracije obrtnika u roku od sedam dana i smanjen je broj dana za registraciju s 15 na sedam. To su sve pozitivne stvari”, kazao je vršilac dužnosti predsjednika Obrtničke komore TK-a Nedžad Nuhanović.

S druge strane, u Obrtničkoj komori TK kažu da pojedinim stavkama u Nacrtu zakona nisu zadovoljni.

”Nismo zadovoljni s obračunom poreza na lični dohodak koji se ne isplaćuje, to ne bi trebalo da bude u budućnosti, učinit ćemo sve da u naredna dva mjeseca javne rasprave unaprijedimo taj dio”, naveo je Nuhanović.

Odredbama zakona riješeno je i pitanje stručne spreme obrtnika te se tako novim zakonom neće decidno propisivati školska sprema potrebna za određena zanimanja.

U kantonalnoj Obrtničkoj komori ističu da će predloženo zakonsko rješenje značajno doprinijeti unapređenju obrtničke djelatnosti, otvaranju novih obrta, kao i povećanju zaposlenosti.

Izvor: www.akta.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com