Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Bilo da kupujete neki proizvod na rate, uzimate pozajmicu ili aplicirate za kreditnu karticu jedno je pitanje uvijek prisutno: Kolika će biti kamata?

Bez obzira da li imate odlične kreditne uslove i kvalifikovani ste za najbolje ponude ili ste pak u tako lošoj situaciji da će kamata iznositi skoro kao i glavnica, ipak biste prije samog dizanja kredita trebali imati na umu barem nekoliko činjenica od kamatama.

  1. Na jednoj kreditnoj kartici imate više kamatnih stopa

U stvarnosti, jedna kreditna kartica može uključivati različite stope za različite vrste transakcija.

Naprimjer, vjerovatno možete imati različite stope za kupovinu, plaćanje unaprijed i transfer novca, samo za početak. Ukoliko potpišete preuzimanje nove kreditne kartice, vjerovatno ćete imati dodatne kamatne stope za kupovinu proizvoda. Znači, jedna kreditna kartica ne znači isključivo i jednu kamatnu stopu.

  1. Većina kamatnih stopa je promjenljiva

Sa iznimkom polaznih kamatnih stopa – koje su obično 0% (ali ne uvijek) – kamatne stope su u većini slučajeva promjenljive. Ovo znači da su stope vezane za početnu stopu, pa ako ona skoči, nju će pratiti i Vaša kamatna stopa.

  1. Vaša kupovna stopa se obično temelji na kreditnom performansu

Još jedan razlog zbog kojeg je Vaš kreditni performans važan: što je bolji performans, manji je rizik za banku i time su Vaše kamatne stope niže. Vaša kamatna stopa će Vam biti dodijeljena kada otvorite račun i temeljit će se na Vašem performansu koji ste imali kada ste predali aplikaciju. Zbog toga je važno da provjerite Vaš performans prije otvaranja kartice kako biste imali uvid u to u šta se upuštate.

  1. Vaša kamatna stopa može skočiti iz mnogo razloga

Povećanje temeljne stope nije jedina stvar koja može uzrokovati rast Vaše kamatne stope. Ukoliko kasnite sa isplatom 60 dana, mogu Vam se naplatiti penali. To znači da kamatna stopa može biti mnogo viša. Banka, također, može odlučiti da Vam povisi kamatnu stopu. Međutim, u tim uslovima, Vi imate pravo da kažete kako ne pristajete na to. Nakon toga možete da zatvorite karticu tek kada isplatite sva postojeća dugovanja. Ukoliko želite da zadržite kreditnu karticu, morat ćete prihvatiti višu kamatnu stopu.

  1. Možete da pregovarate o kamatnoj stopi

Ukoliko niste zadovoljni visinom kamatne stope, uvijek možete pozvati banku i zatražiti da se ona smanji. Vjerovali ili ne, oni će to često učiniti. No, to možda i nije najbolji potez.

Ukoliko imate dug na kreditnoj kartici, dobar performans i želite da se što prije riješite duga, najbolje je da pristanete da otplaćujete dug po polaznoj kamatnoj stopi, koja je često na nivou 0%.

Izvor: www.poslovnisvijet.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com