Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Novim zakonima ne treba uvoditi porez na dividendu niti na kapitalnu dobit, istaknuto je na javnoj raspravi o predloženim zakonima o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit , a koju su danas u Sarajevu organizirali Udruženje poslodavaca FBiH, Privredana komora FBiH, Vijeće stranih investitora i Predstavništvo njemačke privrede u BiH.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Privredne komore FBiH Željko Raguž rekao je da bi uvođenje tih poreza značajno smanjilo stope profita i demotiviralo investitore da ulažu u BiH.
Također, dodao je da i stope doprinosa treba dodatno smanjiti – s predloženih 33 posto u Nacrtu zakona o doprinosima, na 30,5 posto, kao i da treba uvesti tri stope poreza na dohodak od 10, 15 i 20 posto, a u Nacrtu zakona o porezu na dohodak su predložene dvije – od 10 i 20 posto.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da su se oni ujedinili s Vijećem stranih investitora, Predstavništvom njemačke privrede u BiH, Privrednom komorom FBiH i FIPA-om jer smatraju da predloženii zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit nisu dobri.
”Vlada će, ukoliko želi dobro ovoj državi, uvažiti većinu naših primjedbi a ako ne želi to je već pitanje građana”, naglasio je Pandurević i dodao da ako Vlada ne uvaži primjedbe “oni sigurno neće praviti revolucije i štrakovati”.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić najavio da će zaključci sa svih javnih rasprava o ovim temama uskoro biti predstavljeni na pres-konferenciji.

Izvor: www.biznisinfo.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com