Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

“Oni, naravno, imaju svoje poglede i interese i ti interesi su često opravdani. Mi pomno analiziramo njihove prijedloge i često se radi o sitnim doradama postojećih zakona koji njima stvaraju tehničke probleme. U vremenu reformi Udruženje poslodavaca je doživjelo transformaciju i predstavlja kvalitetnog člana u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH”, naveo je Novalić, podsjećajući na konstruktivnu ulogu ovog udruženja prilikom donošenja Zakona o radu i Zakona o PIO, kao i u pripremi rješenja zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović u obraćanju delegatima Skupštine UPFBiH istakli su da je to udruženje svojim proaktivnim djelovanjem dalo značajan doprinos prilikom donošenja niza reformskih zakona, gledajući pri tome dugoročno na efekte tih rješenja.

“Nadam se da će u budućem periodu biti puno više razumijevanja između Parlamenta i vaših potreba kod donošenja određenih zakonskih rješenja koja trebaju biti u interese cjelokupnog društva”, kazala je Mahmutbegović.

Dunović je naveo da ti ljudi imaju jasnu viziju i da BiH ne može ekonomski napredovati ukoliko oni, kao poslodavci, funkcionišu pod negativnim utjecajima.

“Trebamo im olakšati rad i proizvodnju, motivisati ih. Podržao sam aktivnu ulogu poslodavaca u smislu unapređenja Zakona o porezu na dobit i Zakona o stečajnom postupku, te zajednički pokušavamo napraviti takav poslovni ambijent koji bi rezultirao zadovoljnim poslodavcima. To svakako vodi i zadovoljnijim kako radnicima, tako i svim građanima, te u konačnici prosperitetnijoj BiH”, poručio je Dunović.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), kako je istaknuto, predložit će Vladi Federacije BiH 15 zakonskih rješenja za koje smatraju da će unaprijediti poslovni ambijent.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević je kazao da su među njima zakoni koji se tiču radnih odnosa, privrednih društava, zdravstvenog osiguranja, stečaja, zaštite na radu, mirnog rješavanja sporova, finansijskog poslovanja i fiskalnih sistema.

Pandurević je naveo da je ovo prelomna godina kada će Udruženje napraviti odlučan iskorak u načinu djelovanja.

“Nadamo se da ćemo u ovoj godini konačno steći status realnog partnera Vladi i Sindikatu na način da ćemo preuzeti teret odgovornosti, u smislu da nećemo više samo kritikovati i tražiti, nego ćemo nuditi gotova rješenja. Pri tome mislim na zakone i druge propise koji će se ticati poslovnog ambijenta i radnih odnosa i to će biti naš doprinos za poboljšanje kvaliteta života u našoj državi”, naveo je Pandurević.

Također, kako je dodao, očekuju da ih vlast zvanično pozicionira kao partnera i to na način da obavezno budu subjekt koji će davati mišljenje o novim produženim propisima i moći da brani svoje mišljenja na zasjedanjima Federalnog parlamenta.

Pandurević je napomenuo da će Udruženje do juna ove godine predložiti Vladi 15 zakonskih rješenja, od čega je njih sedam završeno, a preostalih osam će biti finalizirano u naredna dva mjeseca.

“Suština je da se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta, a predloženim rješenjima se obezbjeđuje rasterećenje poslodavca da bi radnici mogli da dobiju više. Dakle, suština je da naši poslodavci postanu konkurentni svojim kolegama iz okruženja i Evrope”, istakao je Padurević.

Na godišnjoj izvještajnoj skupštini UPFBiH kojoj su među ostalim prisustvovali predstavnici izvršene i zakonodavne vlasti u FBiH istaknuto je da je ovo udruženje i dalje opredijeljeno da bude partner vlastima i sindikatu u FBiH.

Potpredsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH Mirko Vincetić je naveo da će delegati danas razmatrati poslovanje Udruženja u prošloj godini, te plan i programa rada u 2018. godini.

“Bit ćemo aktivni u izradi i donošenju 15 novih predloženih zakona i trudit ćemo se da dajemo kreativna i pozitivna rješenja. Jedino u sinergiji poslodavaca, vlade i sindikata možemo da kreiramo bolji poslovni ambijent u FBiH”, naveo je Vincetić.

Izvor: www.poslovnisvijet.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com