Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Donošenjem zakona o elektronskom dokumentu Federacije Bosne i Hercegovine otvara se pitanje pouzdanosti elektronske arhive i vremenskog perioda čuvanja elektronskih dokumenata u poslovanju.

”S obzirom na to da se danas većina informacija stvara u elektronskom obliku, prema nekim informacijama oko 60 posto, a možda čak i više informacija stvara se u orginalnom elektronskom obliku – elektronsko arhiviranje je nešto što je pred nama, nešto o čemu mi moramo voditi računa. Sad sa ovom zakonskom regulativom u Bosni i Hercegovini stvoreni su određeni preduvjeti da se i elektronski dokumenti koriste u poslovanju. Elektronski dokumenti kao takvi, ukoliko se koriste u poslovanju, moraju se na odgovarajući način čuvati, barem do onoga perioda dok je zakonski propisano”, rekao je dr. sc Haris Hamidović, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Hamidović naglašava da ”sama implementacija informacijsko komunikacijskih tehnologija nije dovoljna”. Ističe da je potrebno pridržavati se nekih propisa da bi vrijedna informacijska imovina na odgovarajući način bila štićena, ali i ukoliko bi neko postavio upitnik za takvu dokumentaciju da imaju dokazi kojima se može potvrditi da je ona pouzdana.

Bosna i Hercegovina ima kao strateški cilj razvoj softverske industrije, tako da nastavni planovi treba da budu prilagođeni na način da se stvaraju budući profesionalci koji će moći razvijati softver i za druga tržišta.

”U jednom od svojih radova sam istaknuo da nije dovoljno imati samo tehnička znanja, nego je također potrebno poznavati i i standarde iz struke s obzirom na to da će sutra naše firme možda razvijati softvere koji će biti ugrađeni u kritične sisteme, kao što su sistemi kojima se upravljaju medicinski uređaji, ili sistemi kojima se upravlja u kontroli zračnog prometa”, naglašava Hamidović.

Izvor: www.poslovnenovine.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com