Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

U okviru projekta 100 najvećih u privredi BiH, koji Poslovne novine (izdanje Privredne štampe d.o.o. Sarajevo) realizuju već 27 godina, juče je u Sarajevu, upriličena svečana dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u 2013. godini.

Za najuspješniju menadžericu za 2013. godinu priznanje je dobila Ivana Bunoza, izvršna direktorica za ekonomske poslove JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.
Karijeru je započela u privatnom sektoru, a zatim radila na različitim poslovima profesionalno zahtjevnim i rukovodećim, a na ovu funkciju imenovana je krajem 2011. godine, kada dolazi do preokreta u poslovanju kompanije – sveobuhvatna dobit u 2013. godini je najveća ostvarena dobit od osnutka JP EP HZ HB d.d. Mostar.
– U poslu treba biti zahtjevan, cijeniti rad i svoje suradnike. Ženama koje žele biti uspješne u biznisu mogu poručiti da svaki posao nosi svoj rizik, svatko tko je spreman raditi odgovoran posao unaprijed mora biti spreman na rizik, odricanje, ali se uz upornost, mukotrpan rad i želju za učenjem i uspjehom, taj rizik pretvori u izazov, te daje dodatnu motivaciju u poslu, a rezultat svega je uspjeh – riječi su direktorice Bunoza.

Priznanje za najupješniju poduzetnicu Poslovne novine dodijelile su Enisi Bekto, direktorici Bekto Precisa-e iz Goražda.
Enisa Bekto radi u kompaniji koja je u vlasništvu njene porodice i tu je od njenog osnivanja.
Radila je i u prethodnoj kompaniji koja je bile vlasništvo porodice, Bekto Internacional, a koja je bila, gotovo potpuno “muška” i u kojoj je bila jedini ženski uposlenik. Bekto Precisa je nešto sasvim drugo i moglo bi se reći da u njoj dominiraju žene. Devedeset posto rukovodećih pozicija u BP danas drže žene i u tome je velika zasluga Enise Bekto. To smatra jednim od važnih razloga uspješnosti kompanije kojom rukovodi.

Među malim kompanijama najveću neto dobit u prošloj godini ostvario je Telegroup d.o.o. Banja Luka. Priznanje je primio Milomir Gligorijević, osnivač i predsjednik Grupacaije Telegroup.
– Za 19 godina uspješnog i profitabilnog polsovanja u BiH ovo nam je prvo priznanje i zato nam je izuzetno drago. Grupacija posluje u zemljama u regionu, u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Prisutni smo u Bugarskoj i Kuvajtu. U svim našim jedinicama bavimo se istim programom profesionalnim telekomunikacijama i profesionalnim informacionim tehnologijama. Ovo priznanje nam je stimulacija da i naredne godine budemo među najboljima – kazao je Gligorijević.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjkotrgovinske komore BiH je istakao da je ovaj projekat Poslovnih novina još jedna prilika da se pokaže da BiH nudi šanse za poslovanje.
– Ovo je i prilika i da ukažemo na sve propuste koje prate poslovni sektor, uz loš poslovni ambijent i imidž BiH u svijetu. Ovo je prilika i da skrenemo pažnju na sve štete koje su pretrpjele brojne kompanije nakon nedavnih poplava. U nekim od njih proizvodnja je potpuno obustavljena, zato na njih ne smijemo zaboraviti. Imamo poslovnu zajednicu i ljude koje žele da rade, ali od domaćih vlasti traže da učine sve na poboljšanju poslovnog okruženja – poruka je predsjednika Egrlića.

Dobitnik priznanja u kategoriji ukupni prihod među malim kompanijama je COBA Automotive BH d.o.o. Sarajevo.
– Bio sam veoma iznenađen kada sam od kolega saznao da smo dobitnici ovog priznanja, sa obzirom na to da smo mlada kompanija na tržištu BiH – kazao je Jozef Kolba, direktor COBA Automotive.

Kompanija sa najvećom investicijom u BiH u prošloj godini je JP Autoceste FBiH. U ime ove kompanije priznanje je primio njen direktor Ensad Karić.
– Već drugu godinu zaredom smo najveći investitor u BiH. Činjenica da ćemo krajem ove godine imati 102 km autoceste, odnosno 35 posto Koridora 5C pokazuje da možemo da gradimo i da stvaramo – izjavio je direktor Karić.

Izvor: Poslovne novine