Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Često se čuje izjava da je računovodstvo dosadna profesija. Postoje periodi kada jeste zahtjevna, ali dosadna – nikako. Svijet ne može bez računovođa, to je istina, premda bi na ovu izjavu burno reagovali informatičari, marketari, PR-ovci i druge profesije. Ali, činjenice su činjenice 🙂

U nastavku su neke interesantne činjenice koje se, direktno ili indiretno, vežu za računovođe.

Riječ „accountant“ potiče od „computer“, francuske riječi koja znači računanje ili rezultat. Govori se da računovodstvo potiče od Rimljana. Oni su imali opsesiju da bilježe koliko zaliha imaju u trgovinama. Nisu bili svjesni činjenice da će to uticati na buduće generacije.
Kada govorimo o reviziji, Egipćanima možemo zahvaliti na njoj. Najraniji zabilježen podatak o sistemu revizije potiče iz njigovog doba.
Otac modernog računovodstva je bio Fra Luca Bartolomeo de Pacioli. Italijan je dobio titulu zahvaljujući knjizi o dvojnom knjigovodsvtu pod nazivom “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita” (eng. Everything About Arithmetic, Geometry and Proportion). Dan objave knjige, 10. novembar (1494. godine), slavi se kao Međunarodni dan računovođa.
Računovođe se pojavljuju u značajnom broju Oskarom nagrađivanih filmova, Ben Kingsley kao Itzhak Stern u Šindlerovoj listi (eng. Schindler’s List), Charles Martin Smith kao Oscar Wallace u Nedodirljivima (eng. The Untouchables), Gene Wilder kao Leo Bloom u Producentima (eng. The Producers), zatim Jack Lemmon kao Bud Baxter u Apartmanu (eng. The Apartment).
Ostali filmovi vrijedni pomene gdje se pojavljuju računovođe su Iskupljenje u Shawshanku (eng. The Shawshank Redemption), gdje Tim Robbins glumi Any Dufresne i Istjerivači duhova (eng. Ghostbusters).
Frontmen grupe Rolling Stones, Mick Jagger, zatim Robert Plant iz Led Zeppelina, pjevačica Janet Jackson su studirali računovodstvo. Doduše, Robert Plant je napustio obuku za certificiranog računovođu nakon dvije sedmice, a Mick Jagger nikada nije dao prvu godinu. Ali – studirali su!
Komičar Eddie Izzard je studirao računovodstvo i finansijski menadžment, kao i John Grisham, pisac.
Američki računovođa Walter Diemer je radio za kompaniju Fleer Corporation tokom 1920-ih. Ne treba zaboraviti da je izumio žvakaču gumu, i to svoje slobodno vrijeme.
U Sjedinjenim Američkim Državama, više od 1.400 računovođa su zaposleni u FBI kao specijalni agenti, zbog vještina koje se koriste prilikom rješavanja specifičnih problema.
Najstarije profesionalno računovodstveno tijelo u svijetu je ICAS, osnovano Kraljevskom poveljom 1854. godine u Škotskoj.
Mnoge riječi koje se koriste u računovodstvu imaju korijen u Latinskom jeziku. Računovodstvo bi se moglo nazvati i „jezikom biznisa“. Latinska riječ „debit“ znači „on duguje“, dok „credit“ znači „on potražuje“.
Prvi modni katalog na svijetu je rezultat rada Njemačkog računovođe Matthäus Schwarza, u kom je prikazana trendi odjeća između 1520 i 1560. godine.
Dvojica računovođa su prvi koji znaju ko je osvojio Oskara. Oni su zaduženi da izbroje glasove i dolaze na ceremoniju dodjele Oskara u dva odvojena automobila sa imenima nagrađenih u koferu.

I, za kraj, jedan vic o računovođi. Za mene kao pripadnika ove profesije je smiješan koliko i tužan.

Računovođa umre i ode u raj. Prilazeći vratima raja iznenađeno pogleda oko sebe i ugleda veliku grupu ljudi koji uzvikuju njegovo ime i drže transparente sa ispisanim njegovim imenom. Nakon nekoliko minuta, ubrzano mu prilazi Sveti Petar i kaže: „Ja se izvinjavam što nisam ranije došao da Vas pozdravim. Bog jedva čeka da upozna tako izuzetnu osobu poput Vas.“ Računovođa stade iznenađen. „Ja sam se trudio voditi dobar i pravedan život, ali sam pozitivno iznenađen Vašim dočekom“, reče Svetom Petru. „To je najmanje što možemo učiniti za nekoga tako posebnog poput vas. Zamislite, doživjeti 123. godinu i izgledati tako mlado“, reče Sveti Petar. Računovođa, sav zbunjen, odgovori Svetom Petru: „123 godine? Ja ne znam odakle Vam to. Ja imam samo 40 godina“. Sveti Petar mu odgovori: „Ali to je nemoguće – vidjeli smo Vaše radno vrijeme.“

Pripremila: Sanela Agačević
Preuzeto sa:
www.icas.com
www.cpa-connecticut.com
www.varsitycollege.co.za

Fotograafija preuzeta sa: www. pixabay.com