Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Povodom medijskih napisa u vezi nedavno usvojenog Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenim prirodnom nesrećom, radi istinitog i pravilnog informiranja javnosti dužni smo saopštiti slijedeće činjenice.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 118. sjednici održanoj 05.06.2014. godine usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila ovaj Zakon s ciljem osiguranja i transparantnog usmjeravanja sredstava namijenjenih za obnovu područja stradalih od poplava, koje su našu zemlju zadesile u maju ove godine. U tekstu Zakona koji je Vlada utvrdila, u članu 7. omogućeno je da se dio zarade svih zaposlenih u Federaciji BiH, dakle bez razlike između državnog i privatnog sektora, izdvoji iz njihove plaće i usmjeri ka finansiranju obnove stradalih područja. Za zaposlene u javnoj upravi taj iznos je jedna dnevna zarada, dok je za zaposlene u privatnom sektoru 1% neto mjesečne plaće u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Također, propisano je da će se sredstva izdvajati pod uslovom da zaposlenik nije pisano odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće.
Kada je Zakon usvojen u Parlamentu Federacije BiH, tehničkom greškom izostavljen je dio spomenute odredbe te na taj način zaposleni u privatnom sektoru nisu mogli pisano odbiti izdvajanje iz svoje plaće.
U cilju otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran te je ispravljenu verziju potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a očekuje se i skora potvrda i od strane Predstavničkog doma.
Još jednom želimo napomenuti da je intencija ovog Zakona u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u FBiH za pomoć nastradalim omogućavanje onima koji to žele da doprinesu obnovi bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora. Znači, ni u kojem slučaju se ne radi o nekom novom nametu zaposlenim ili poslodavcima u Federaciji BiH.

Članak preuzet sa: fbihvlada.gov.ba