Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

„Ako želite uložiti u nešto što ima minimum rizika i zagarantirani veliki povrat – uložite u sebe“. Citat je to koji je podstakao Pawana Kumara da napiše sjajan tekst o tome zašto bismo i kako trebalo da ulažemo u sebe, nakon što je pročitao citat na Twitteru.
Ulaganjem u sebe pomažemo sebi da postanemo bolja verzija sebe – mentalno, emocionalno, fizički, finansijski. Na taj način i zračimo i privlačimo druge takve ljude oko sebe. Iako se čini da se obrazovanje svakog dana sve manje cijeni i da nemamo taj mindset, da, čime god se bavili, naš put učenja ne prestaje izlaskom iz škole ili fakulteta, ovaj tekst bi vas mogao nagnati da ozbiljno razmotrite o tome šta činite za sebe i šta biste mogli početi da radite kako bi bili bolji, srećniji i uspješniji – u svakom aspektu.

Čitajte

Prema ovom istraživanju, ako čitate samo šest minuta na dan možete smanjiti nivo stresa za čak 68 odsto. Čitanje je sjajan način da izgradite svoje znanje u bilo kojem području. Kao što je rekao doktor Seuss: „Čaroliju možete pronaći gdje god pogledate. Sjednite, opustite se – sve što vam je potrebno je knjiga.
Uspješni ljudi i milioneri, svi preporučuju čitanje knjiga. Nije to bez razloga – knjige vam daju moć da istražite nove stvari i vjerujete u sebe. Kada su Elona Maska pitali kako je naučio da pravi rakete, on je odgovorio – „čitajući knjige“. Čitajte knjige, Kindle, članke, slušajte audio knjige – bilo koji format koji vam odgovara.

Pišite

Pišete li e-mailove, sve verzije poruka na pametnim telefonima, izvještaje, pristupnice, kodove? Ako je vaš odgovor da – vi pišete. Pokušajte da vodite dnevnik i pišite 10-15 minuta na dan. Pisanje je terapija koja će vam pomoći da se riješite stresa. Pustite da vaše emocije teku po papiru, kakve god one bile – sreća, bijes, strah… To će vam pomoći da pobjegnete od buke i nemira. Pisanje utiče na vaš svakodnevni život i pomaže vam dati jasnu ideju onoga šta želite. Poboljšaće vašu kreativnost, komunikacijske vještine i pomoćiće da bolje mislite.
Kao što je Set Godin rekao: „Osoba koja će dobiti najviše dobrobiti od vašeg pisanja možda ste upravo vi“.
Napišite nešto danas, kratku priču, crticu iz života, poeziju, bilo šta – i dobićete sjajan povrat uloženog.

Posjećujte seminare i konferencije

Pohađanje live događaja, seminara i konferencija omogućava vam da učite, da se umrežujete s ljudima i stvarate mogućnosti u karijeri. Takođe će vam dati priliku da upoznate stručnjake, ljude kojima se divite i ljude koji vam mogu pomoći. Zamislite da ste u istoj prostoriji s ljudima koji misle slično kao i vi, zamislite da se zabavljate. Izazovite sebe, odvojite se od svog radnog stola i posjetite konferenciju.

Razvijte novu vještinu

Kada ste zadnji put naučili nešto novo? Učenje je cjeloživotni proces i uvijek ima prostora za savladavanje novih vještina. Naučite novi jezik, naučite da vozite, sertifikujte se za nešto, naučite da svirate novi muzički instrument, kuvajte… Sve su to itekako vrijedne investicije. Nove vještine pomoći će vam da postanete kreativnija osoba.

To-do lista

Imate li „to-do“ listu? Ako nemate, napravite je odmah. Sjednite i napišite listu stvari koje želite napraviti u životu, bez obzira na to koliko su one male ili velike. No, nemojte da ta lista ostane samo lista nedostižnih želja već se pobrinite da svaku od njih proživite.
Kad ste je napravili, analizirajte je i podijelite u tri kategorije: stvari koje možete napraviti sada, stvari za koje treba vrijeme, stvari za koje su vam potrebne dodatne vještine. Svaku veče prije spavanja i svako jutro pročitajte tu listu – daće vam jasnu ideju kako koristiti vrijeme i snažan osjećaj smjera.

Budite srećni, pozitivni i zahvalni

Uvijek budite srećni, pozitivni i zahvalni. Sreća je izbor. Fokusirajte se na pozitivne aspekte života i tražite razloge za zahvalnost. Uzmite pet minuta svaki dan da napišete nekoliko stvari ili osoba na kojima ste zahvalni. Trenirajte svoj um da reaguje pozitivno u svakoj situaciji. Kao što je Shawn Achor rekao u svom TED govoru: “Sreća vas inspiriše da budete produktivniji u onome što radite”.

Izvor: www.biznisinfo.ba
Fotografija preuzeta  sa: www.pixabay.com