Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Sutra u Neumu počinje 4. Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka elektroenergetskog sektora kao i donosilaca odluka koji će zajedno razgovarati o rješenjima svih aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.

Samit koji će trajati od 25. do 27. aprila zajedno organizuju USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Samitu će prisustvovati najviši zvaničnici iz naše zemlje, predstavnici političkih partija te ambasadori.

“Identificiranje problema, diskusije i formuliranje preporuka i rješenja je koncept šest panela i dvije tehničke radionice nakon kojih ćemo imati jasnu viziju ko su pokretači, a ko kočničari reforme energetskog sektora u Bosni i Hercegovini”, istakao je Ognjen Marković, direktor USAID Investiranje u sektor energije.

Održivi razvoj energetskog sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, gas i ugalj kao energente, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela 4. Energetskog samita. Panelisti posljednjeg panela u kojem će se govoriti o viziji razvoja energetskog sektora u BiH bit će predstavnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou nakon što budu upoznati sa ključnim preporukama od prethodna dva dana.

Također, posebno je organiziran i trening za predstavnike medija kako bi se bolje upoznali sa svim temama relevantnim za energetski sektor, te kvalitetnije izvještavali javnost o svim ovim procesima.

Izvor: www.fokus.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com