Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

U Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke (WB) za zapadni Balkan, koji je objavljen danas, navedeno je da je u Bosni i Hercegovini u 2017., i pored stabilnog ekonomskog rasta, otvoren skroman broj novih radnih mjesta.

Istaknuto je da je potrošnja dovela do stabilnog ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini za koji je procjenjeno da bi u 2017. mogao iznositi oko tri posto.

Također, stopa zaposlenosti se vratila na nivo od prije globalne ekonomske krize iz 2008. u svim zemljama zapadnog Balkana, osim u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima iz izvještaja, povećanje bh. izvoza se nastavlja, ali je i dalje nizak priliv stranih direktnih investicija.
Ekonomsit Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak rekla je da fiskalna održivost nastavlja biti prioritet, ali da potrošnja mora biti vođena strateškim odlukama.

Šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas naveo je da se u periodu od 2017. do 2019. očekuje da će bh. ekonomija rasti u prosjeku oko 3,2 posto.

Uprkos visokoj nezaposlenosti u šest zemalja u regionu, stope zaposlenosti vratile su se na nivo od prije 2008. u Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.

Očekuje se da će svih šest zemalja zapadnog Balkana zabilježiti rast u 2017., dok se prognozira ubrzan regionalni rast od 3,3 posto u 2018.

Dok su izgledi ekonomskog rasta i dalje pozitivni za zemlje zapadnog Balkana, rizici ostaju. Neizvjesnost u politici ili moguće promjene politike mogle bi utjecati na investicije i rast. Prema izvještaju, ti rizici mogu biti ublaženi fiskalnom održivošću, uz ubrzavanje strukturnih reformi.

Izvor: www.biznisinfo.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.ba