Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Tri najsiromašnije zemlje Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, počinju sa pripremama za uvođenje eura, izvještava Bloomberg. Naime, uzimajući u obzir buduću distribuciju ključnih fondova za razvoj – Rumunija, Bugarska i Hrvatska planiraju promjenu valute.

Nakon Brexita, nalaziti se izvan eurozone može te učiniti uljezom. Samim pogledom na pripremljeni EU budžet vidi se jasni naglasak na eurozonu”, izjavio je Juraj Kotian, hrvatski ekonomista.

Iako su planovi navedenih balkanskih zemalja u kontrastu su s bogatijim dijelovima nekadašnjeg komunističkog istoka, a ni grčko iskustvo s eurom nije baš pozitivno, najsiromašnijim zemljama članicama EU fondovi za razvoj dobro će doći u budućnosti.

Tako je u pripremama najdalje došla Bugarska, najsiromašnija zemlja EU, koja želi da se prebaci na euro već ovog ljeta. Hrvatska je najavila promjenu valute u sljedećih pet do deset godina, dok Rumunija još nije otkrila vremenski rok u kojem će izvršiti navedenu promjenu.

Iako Hrvatska i Rumunija moraju ispuniti još mnogo uslova, samit koji će se sljedećeg proljeća održati u Rumuniji (vezan uz budućnost EU nakon Brexita) mogao bi dati jasnije odgovore vezane za njihov prelazak na euro.

S druge strane, Bugarska je već ispunila evropske kriterijume, pri čemu su je Njemačka i Francuska podržale (dok je Evropska centralna banka nešto manje zagrijana za tu ideju).

Postoji velika želja članica eurozone da prošire svoj klub zbog populizma koji je poljuljao geopolitiku i doveo u pitanje evropski projekat’‘, rekao je Finiks Kalen, strateg “Societe Generale Grupe” dodajući da bi političari eurozone mogli vidjeti širenje kao validaciju EU kao projekta.

Izvor: www.poslovnenovine.ba
Fotografija preuzata sa: www.pixabay.com