Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Delegacija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, predvođena direktorom Mirom Džakulom, razgovarala je s predstavnicima Carinske i Porezne uprave Republike Hrvatske.
Razmijenjena su iskustva i dogovereni novi modeli suradnje i pomoći kolega iz Hrvatske, kako bi UIO što prije ispunila sve kriterije u oblasti PDV-a, akciza i carina, što su uvjeti za članstvo BiH u Evropskoj uniji, saopćeno je danas iz UIO.
U Carinskoj upravi Republike Hrvatske razgovaralo se o kućnom uvoznom i izvoznom carinjenju, elektronskim uvoznim i izvoznim deklaracijama, AEO – ovlaštenom privrednom subjektu, te međusobnoj pomoći i suradnji u provjerama (provjere isprava o porijeklu, provjera dokaza o završetku provoza, izvoza i sl.).
Kako se dodaje u saopćenju, UIO u okviru Twinning projekta priprema potpuno novi zakon o akcizama koji bi bio usklađen s direktivom EU.
Stoga će, navode, službenici UIO početkom 2018. godine boraviti u službenoj posjeti Carinskoj upravi Hrvatske s ciljem preuzimanja iskustava koja bi trebala biti ugrađena u novi zakon o akcizama i pravilnik o primjeni zakona o akcizama.

Izvor: www.biznisinfo.ba
Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com