Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Prema istraživanjima, u Sjedinjenim Američkim Državama žene posjeduju oko 40 posto privatnih kompanija, čine samo 10 posto zaposlenika sličnih firmi i u mnogo manjoj mjeri su finansirane. Problemom se ne smatra bilo kakva pristranosti koju možda te statistike nagovještaju, već uvjerenje kako u osnivanju firmi nedostaje vrlo važan resurs – prisutnost žena. Studije potvrđuju kako firme čiji su osnivači žene posluju jednako dobro kao i one koje vode muškarci, unatoč kapitalnim ograničenjima pred kojima se često nalaze. Dokazuje se i kako će portfelji koji nemaju raznolikost vjerojatno patiti s vremenom, piše Inc.

Više žena – manje neuspjeha

Istraživanja ukazuju na tri statistike koje sugerišu da je kompanija sa zaposlenicima oba spola u boljoj poziciji za uspjeh. To su:
Žene su bolji pokretači: žene pokreću firme s otprilike dvostruko manje kapitala i sposobnije su napraviti više s manje. Pretpostavlja se da žene percipiraju kako je teže podići velike količine kapitala, tako da često počinju posao s manje, iz jednostavnog razloga – jer je to lakše učiniti.
Žene rjeđe doživljavaju neuspjeh: postotak poduzetnika koji očekuju rast njihovog poslovanja je nešto veći kod žena nego muških poduzetnika i doživljavaju manje neuspjeha na vodećim pozicijama firmi, od faze osnivanja pa sve do uspješne rastuće firme.
Spolna raznolikost poboljšava dugoročne uslove: kompanije s većom spolnom različitošču ostvaruju bolje rezultate poslovanja i to u prosjeku za 30 posto.

Što kažu kritičari?

Ipak, neki poduzetnici tvrde da raznolikost, odnosno zaposlenici oba spola, mogu spriječiti rast startup-a. Argumenti su da osnivači moraju donositi odluke brzo, a oni koji imaju previše raznolikosti kadra “gube” na brzini donošenja istih. Jer ako je najbolji odgovor i najbrži, tada ne želite raznoliku ekipu. Uz pretpostavku da žene razmišljaju slično, drugačije od muškaraca, samo ženske ili muške ekipe će lakše i brže donositi zajedničke odluke. Ali to naravno ne mora biti i najbolja stvar. Jer time nećete imati pogled na problem od 360 stepeni niti mnoga drugačija potencijalna rješenja na probleme, što je slučaj kod miješanih ekipa.
Istraživanja pokazuju da ekipa ne samo da može imati koristi od postojanja različitosti, već postoji i izravna korelacija između skale uspjeha i procenta žena koje čine organizaciju. S tim ciljem napravljeno je istraživanje u 2 ekipe. Obje ekipe su činili i muškarci i žene. Osobe u dobi od 18 do 60 godina su kao prvo riješile test inteligencije, a zatim i niz problemskih zadataka. Rezultat je pokazao kako ekipa s većim IQ nije bila i uspješnija – bolje rezultate je postigla ekipa koja je imala više žena.
Dodjeljujući ženama koje su svojim radnim iskustvom, trudom i kreativnošću i zaslužile uloge na vodećim pozicijama od samog početka, privući ćete više istih. Pokažite da postavljanjem žena na više pozicije, one ondje imaju priliku i uspjeti. Isto kao i zadovoljan zaposlenik, raznolikost će poboljšati mišljenje javnosti o Vašem poslovanju i brendu od samog početka.

Izvor: profitiraj.hr