Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Predstavnici Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Federacije BiH i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Republike Srpske jučer su u Sarajevu razgovarali o unapređenju saradnje u svim segmentima rada dviju entitetskih agencija.

Posebno je istaknuta važnost registara finansijskih izvještaja i jedinstvenih registara računa dviju agencija, te njihovog povezivanja radi dobijanja relevantnih finansijskih podataka na nivou Bosne i Hercegovine. Na taj način, predstavnici dviju agencije dogovorili su međusobnu razmjenu finansijskih podataka.

Navedeno je da će entitetske i državne institucije imati višestruke koristi od te saradnje jer će zahvaljujući tom povezivanju entiteti moći zajednički raditi na sprječavanju pranja novca, kao i drugih kriminalnih radnji, a svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini imati će detaljan uvid u blokirane račune.

Na sastanku je istaknuto da će dvije agencije u narednom periodu nastaviti sa svesrdnom saradnjom u poslovima iz svojih nadležnosti.
Po podacima iz registara entitetskih agencija u BiH je trenutno registrovano oko 32.000 poslovnih subjekata, od čega u FBiH 22.000, a u RS-u 10.000, saopćeno je iz Agencije FIA.

Fotografija preuzeta sa: pixabay.com
Izvor: akta.ba
Pripremila: Sukejna Čaplja