Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Danas je Međunarodni dan volontera.
Volonterizam je, u suštini, neplaćena aktivnost kojom pojedinci samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva.

Ima li volontera u Bosni i Hercegovini?

Znamo da ima, ali nedovoljno. Razlog tome je nepoznavanje suštine volontiranja i nedovoljno afirmisan koncept volontiranja.

Interesantno je kako smo na društvenim mrežama humani, pozitivni, afirmativni, kako lajkovima, fejvovima i šerovanjem sebe predstavljamo kao osobe koje znaju i žele pomoći. Ali, na žalost, samo u virtualnom svijetu. U stvarnom svijetu smo uglavnom druge ličnosti i uglavnom nemamo vremena za druge. Takav je uglavnom naš stvarni odnos i prema volontiranju.

Volontiranje kao koncept bi trebao da se uključi u obrazovni sistem od osnovne škole, i da postane dio obaveznog školovanja.
Prije nešto više od godinu dana sam radila intervju sa Hanom Kazazović nakon njene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, upravo na temu volontiranja i jedna rečenica mi je ostala u sjećanju:  “Svuda ima ljudi koji su spremni da pomognu na razne načine i to nam je poveznica. Razlika je samo u tome što Amerikancima sistem pomaže od malih nogu da se organizuju i dio sebe daju društvu“. Cijeli intervju sa Hanom možete pročitati OVDJE.

Gdje možemo volontirati?

U muzeju, biblioteci, razvojnim agencijama, pozorištu, plesnim grupama, sportskim klubovima, školama, obdaništima, … Samo se treba pokrenuti i otići. Međutim, veoma često imam osjećaj da je za mlade ljude sramota volontirati. Jer je džaba. Nije džaba, samo nije plaćeno, što je velika razlika.
Džaba sjedimo “po kafama” i pričamo kako je sve oko nas loše, dok je rad bez naknade, odnono volontiranje, aktivnost koja daje rezultat u gradu u kom živimo, u ulici, kvartu, državi, …


Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Stoga, prestanimo biti “ok” u virtualnom svijetu i počnimo volontirati. Jer – to nije džaba.

Svakoj osobi koja volontira čestitamo njihov dan sa željom da ostanu pozitivni i budu uzor ostatku društva u promicanju ideje i koncepta volontiranja.

 

Fotografija preuzeta sa: https://pixabay.com