Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Zamišljen kao platforma koja omogućava video pozive, Skype je danas mnogo više od prostog načina za obavljanje video razgovora. Ne samo da povezuje rodbinu i prijatelje na različitim stranama svijeta, i omogućava poslovne sastanke u kojima niko od učesnika nije u istoj prostoriji, Skype je brojnim pojedinicima i kompanijama osnovni način rada. Ono što je u dvosmjernoj komunikaciji nekada bio telefon, danas je Skype: vaš način da uđete u svaki dom na svijetu, a da ne morate da izađete iz svoje kancelarije.
Vjerovatno svako pružanje usluga koje od vas ne zahtjeva da se nalazite fizički na određenoj lokaciji može biti obavljeno preko bilo kog servisa – aplikacije za video pozive. Nokte i frizure, nažalost, ne možemo daljinski sređivati još uvijek, ali davanje računovodstvenih savjeta, psihološke terapije, stručno savjetovanje u bilo kom drugom obliku je ne samo moguće nego je sigurno da to neko u svijetu već radi.

Preduslovi

Osnovno je da je sa vaše strane obezbijeđen stabilan i brz protok interneta. Od posla – usluga koje ćete pružati zavisi prostorija u kojoj ćete boraviti tokom razgovora sa klijentima, a važno je da unaprijed pripremite sve što će vam biti potrebno za konkretnog klijenta (klijente).
Ostavljajte dovoljno vremena između sastanaka, ne samo u slučaju da se termin sa određenim klijentom nenadano produži, već da možete da predahnete, i pripremite se za naredni sastanak.
Potvrdite sa klijentima dodatno svaki termin na dan održavanja sastanaka, kako zbog sebe, tako i zbog njih – u slučaju da su zaboravili ili im je nešto iskrslo, bolje je da to znate unaprijed nego u sred planiranog termina.

Primjeri:

Simultani prevodilac
Uprkos tome što je Skype ponudio Skype Translator, kada je u pitanju (simultano) prevođenje, ljudi i dalje više vjeruju ljudima nego mašinama. Udružite se sa drugim prevodiocima, i ponudite usluge zajedno. Što više različitih jezika nudite, veća je vjerovatnoća da će baš vaša firma biti odabrana u moru drugih.

Lični trener
Najveći problem modernog čoveka je hroničan nedostatak slobodnog vremena. Previše sati dnevno mu ode na posao, premalo ostaje za porodicu, za društveni život, za posvećivanje samom sebi. Ukoliko nema odgovarajući fitness klub ispred svoje zgrade ili zgrade u kojoj radi, teško će se odlučiti da u ionako zbijen dnevni i nedjeljni plan ubaci još i odlazak u teretanu, pogotovo na drugi kraj grada. Vi ste tu kao rješenje: umjesto da vrijeme koje nemaju troše na dolazak i odlazak do teretane, vježbaće kod svoje kuće, sa vama kao ličnim trenerom koji im preko video poziva objašnjava detaljno vježbe i pazi da su one izvođene pravilno.

Kulinarske radionice
Zdrava hrana, presna hrana, hrono ishrana, vegetarijanska, veganska / posna, paleo… umjesto da pokrenete još jedan blog o hrani, svoju ljubav prema (ne)kuhanju ponudite zainteresovanima putem webinara i online radionica. Na blogu unaprijed objavljujte šta je potrebno od namirnica i pribora, i gledajte kako interesovanje za vaše radionice raste.

Psihološka savjetovanja
Traženje pomoći za dušu i dalje prati stigma ne samo na ovim prostorima. Upravo tu može ležati vaše rješenje problema, jer ljude niko ne može, slučajno ili namjerno, vidjeti da dolaze kod vas u ordinaciju. Kod svoje kuće su, na poznatoj lokaciji, u poznatoj prostoriji. Savetovanja za roditelje, za razvedene, udovice i udovce, savetovanja za roditelje koja izgube decu, podrška samohranim roditeljima… teme kojima se možete baviti zavise samo od vaše specijalizacije i oblasti rada.

Obrazovanje (dopunska i pripremna nastava, strani jezici, časovi muzike…)
Časove putem Skype poziva mogu da ponude škole stranih jezika, muzičke škole, bilo da su u pitanju regularni časovi ili pripremna nastava za upise u srednje škole i na fakultete. Bilo koji vid nastave koji može da se obavlja “na daljinu” pogodan je da se obavlja preko video poziva.

Iskoristite sve prednosti koje vam nudi moderna tehnologija, unaprijedite svoje poslovanje i ponudite nešto što ne nude drugi. Međutim, komparativnu prednost ovog tipa možete imati samo kratko vrijeme, jer će sigurno i drugi početi da rade to isto, ali dok se oni uhodaju, vi ćete na svojoj web stranici već imati dovoljno referenci i preporuka da ljudima ulijete poverenje da odaberu baš vas. Ostaje vam samo da to povjerenje i opravdate.

Fotografija preuzeta sa: www. pixabay.com
Izvor: www.mojafirma.rs