Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Povodom obilježavanje Međunarodnog dana mladih u Zenici je organizovana konferencija „Mladi i poduzetništvo“ od strane Komisije za pitanja mladih Vijeća grada Zenica, omladinskog udruženja INPUT i uz podršku grada Zenice i Sajam mladih poduzetnih kreativaca od strane Centra za mlade INPUT Zenica.

Mi, Chronos tim podržavamo mladost, inovativnost, kreativnost i druženja gdje se stiču znanja i razmjenjuju ideje, pa se svojim prisustvom nastojimo približiti mladim kreativcima, „napuniti baterije“ pozitivnim pričama i energijom.

Na konferenciji smo dobili pregršt informacija, a na Sajmu smo mogli vidjeti realizovane ideje mladih ljudi. Odziv je bio skroman, ali dovoljan da ohrabri ostale kreativce da se pojave na narednim sličnim manifestacijama.

Na Sajam su se mogli prijaviti svi mladi od 15 do 30 godina i predstaviti svoje radove. Cilj sajma je prezentacija široj javnosti mladih kreativnih ljudi koji su sami krenuli u neke preduzetničke vode iz kućne radinosti.

Konferencija „Mladi i preduzetništvo“

„Mladi i preduzetništvo“ je naziv konferencije koja se prvi put organizovala u Zenici u Velikoj Sali grada Zenice u periodu 10:00 do 12:00 sati. Na konferenciji su prisustvovali predavači, mladi preduzetnici, predstavnici Zavoda za zapošljavanje i predstavnici lokalne zajednice koji su tu sa namjerom da mlade našeg grada podstaknu na njihov profesionalni razvoj i osnaži u potrazi za poslom.

Na konferenciji je prof. dr Elvir Čizmić u sklopu svog predavanja izložio osnovne karakteristike preduzetnika. Predavanje je bilo kratko i zanimljivo. Kako bi podstakli mlade da u većem broju posjećuju manifestacije gdje se stiču znanja i dobijaju informacije, izdvojit ćemo djelić sa predavanja.
„Svaki budući preduzetnik treba znati da nema zarade preko noći, treba da izbjegne odugovlačnje, planira vrijeme i uživa u malim pobjedama.“ Lijepo i motivirajuće. 🙂

Nakon profesorovog izlaganja direktor Službe za zapošljavanje ZDK, Marinko Kelavić je ponudio niz informacija o aktuelnim Programima zapošljavanja, ali su i prisutni imali priliku direktno postaviti pitanja koja ih interesuju u vezi zapošljavanja. Pozvao je mlade nezaposlene da pokrenu svoje biznise, te da će iste Zavod maksimalno podržati.

Na konferenciji je također predstavljen Impulse-creative centar je centar namjenjen onima koji pokreću biznis, ali i onima koji razmišljaju da pokrenu neku ideju. Ciljne skupine su nezaposleni, kreativni pojedinci, studenti, freelanceri i timovi.. Impuls-crative centar je osnovan od strane Agencije ZEDA i nudi niz prednosti kao što su: pomoć osobolja, fleksibilno radno vrijeme, opušten radni prostor, potrebnu opremu za rad. Detaljnije o Impulse-crative centru i kako se prijaviti na linku.

Sajam mladih poduzetnih kreativaca

Sajam mladih poduzetnih kreativaca je bio šlag na tortu. Na platou ispred Općine Zenica mladi kreativci su predstavili svoje radove, kojima ispunjavaju slobodno vrijeme ili zarađuju za život. Pohvalili bismo što su podržali Sajam svojim dolaskom, mladošću, pozitivnom energijom i dali primjer kako širiti pozitivnost u našem gradu. Želimo im puno uspjeha, napretka, ali i zarade. 🙂

Pripremila: Sukejna Čaplja