Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Naša zemlja, Bosna i Hercegovina, sa populacijom od 3.829.000, prema podacima Agencije za statistiku BiH ima 536.684 nezaposlenih. Udio ženske populacije iznosi 51,5% ili u apsolutnom iznosu 276.642 osoba ženskog spola. Nezaposlenost po godinama se kretala: 2014. 556.892, 2015. 550.095, 2016. 536.684, gdje se vidi minimalno smanjivanje nezaposlenosti.
Broj nezaposlenih osoba je rezultat prikupljanja i obrade podataka koje dostavlja Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Nezaposlenost među mladima u Bosni i Hercegovini najviša je u regiji i iznosi 57,9 posto, navodi se u Redovnom ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Evropu, koji je predstavljen u Uredu Svjetske banke za BiH. Stopa nezaposlenosti je zabrinjavajuća, jer mnogo mladih napušta zemlju u potrazi za poslom, a najviše idu u Evropu. Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu svjetske liste po nezaposlenosti.
Osim nezaposlenosti, česta pojava su nezadovoljni radnici, koji traže svoja prava nakon dugogodišnjeg rada, koji su primorani da štrajkuju glađu, pješače Bosnom do granice, zatvaraju se u fabrike i neumorno bore za ono malo što im pripada.

Navedene informacije su teške i crne, ali pokazuju radničku snagu i upornost naših ljudi, koji uvijek vide svijetlo na kraju tunela. Tačno je da omladina odlazi, ali idu da “zgrabe” šanse, da pokažu šta znaju, umiju i predstave nas u najboljem svijetlu. Oni što ostaju, hvataju se u koštac sa svim neprilikama i ne odustaju. Toliko snage, borbe i pozitivnosti na jednom mjestu, da u sebi osjetiš skok metar iznad zemlje.

Budimo ponosni na sebe, na naše radnike, omladinu, naše ljude, jer sa ovakvim entuzijazmom, voljom i energijom mi ćemo izgraditi bolje sada, a i sutra.
Svim zaposlenim, nezaposlenim, štrajkačima, divnoj omladini, ženama domaćicama i mamama, sretan nastupajući Međunarodni praznik rada. Praznik koji je nastao kao radnički otpor na iskorištavanje i nepravdu. Nadam se da ćemo svi mi uskoro istinski slaviti ovaj praznik kao pobjednici, kao zaposleni.

Izvor: Agencija za statistiku BiH
Fotografija preuzeta sa: www.freedigitalphotos.net
Pripremila: Sukejna Čaplja