Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je akciju potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine koje je dosad potpisalo oko 30.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.
Iz te organizacije navode da je pismo podrške prvenstveno namijenjeno privrednicima, a među potpisnicima su i predstavnici privrednih i obrtničkih komora iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog i Posavskog kantona, a da su podršku inicijativi pružili i predstavnici Privrednih komora FBiH i RS, Udruženje poslodavaca FBiH, Udruženje Kupujmo i koristimo domaće, te Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa.
Smatraju da su izmjene Zakona o PDV-u neophodne i po mišljenju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule koji je nedavno izjavio da je PDV u BiH temeljen na šestoj direktivi Vijeća Evrope koja je  stavljena van snage.
KULT se zalaže za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost po kojim bi poreski obveznici, oni koji ostvaruju godišnji promet do milion KM, PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže, a izmjene bi se odnosile i na rješavanje pitanja prava na odbitak ulaznog PDV-a.
Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni izmiriti porezne obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja, što u konačnici, navode iz ovog instituta, čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.

Izvor: FENA
Izvor: www.freedigitalphotos.net