Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Razgovori za posao stresni su svakome. Sjediti preko puta osobe koja vas prosuđuje, vaga svaku vašu rečenicu i stavku biografije sigurno nije prijatna situacija. Na kraju razgovora, obično vas pitaju imate li vi kakvih pitanja. Pitanje koje postavite često odlučuje o ishodu. Evo primjera odličnih pitanja koje možete postaviti, a prenosi ih “Srednja”.
Imate li kakvih pitanja o mojim kvalifikacijama? Možda vam se čini da vas ovo pitanje stavlja u ranjivu poziciju, ali pokazuje i da ste dovoljno samopouzdani da razgovarate o svojim slabostima.
Šta se vama najviše sviđa u radu za ovu firmu? Ovim pitanjem se stvara osjećaj zajedništva s osobom koja vas intervjuiše. I poslodavci su ljudi koji vole da pričaju o sebi, a i odgovori mogu sadržati korisne informacije.
Šta su raniji radnici radili dobro na ovom poslu? Ovim pitanjem pokazujete zainteresovanost ali i možete dobiti uvid u to i kako ta kompanija mjeri uspjeh.
Kako bi izgledao moj radni dan ovdje? Ovim pitanjem pokazujete želju da što prije počnete s radom, da za vas posao nije samo ideja već da imate stvarnu želju za radom, a i dobit ćete važnu povratnu informaciju. Možda odlučite da taj posao i nije za vas.
Kakvi radnici uspjevaju ovdje? Šta treba da ima osoba koja napreduje u ovoj firmi? Ovim pitanjem pokazujete da vam je stalo do svoje budućnosti u kompaniji, da želite da napredujete, da su vam posao i karijera bitni. Pokazujete da vam je posao, pa čak i ako se prijavljujete na najniži posao u hijerarhiji važan, da ga ne uzimate samo kao sredstvo za prehranjivanje nego kao važan korak za budućnost.
Mogu li upoznati kolege s kojima ću sarađivati? Ovo je vaš mali test. Ako vas ozbiljno razmatraju za posao, dopustiće vam da upoznate kolege. Ako ne, pišite propalo.
Zanima li vas još nešto što bi vam pomoglo da donesete odluku? Ovim pitanjem pokazujete želju i zainteresovanost ali i možete sebe umiriti da ste pokrili sve ono što je bitno za razgovor.
Pročitao sam XY o vašoj firmi. Možete li mi reći nešto o tome? Ovim pokazujete da ste zainteresovani i pripremljeni. Pokazujete da ste u pripremi pročitali sve što ste mogli naći o kompaniji i da ćete tako revnosni biti i na poslu.
Je li ovo novi posao? Ako nije, zašto je osoba prije mene otišla? Ovo pitanje se možda može činiti kao napadno, ali pokazuje da vam je stalo do sigurnosti, da ste odgovorna osoba i da ne želite da ponavljate greške. Ako je osoba koja je radila taj posao unaprijeđena, to je dobar znak.

Fotografija preuzeta sa: www.freepik.com
Izvor: www.capital.ba