Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Zajednički program EU i njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU ProLocal, koji provodi GIZ, objavljuje poziv za izražavanje interesa za učešće u javnom natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava.
Poziv je otvoren do 17.7.2016. za mala i srednja preduzeća i za razvojna partnerstva iz metalo-prerađivačkog i drvno-prerađivačkog sektora, te poljoprivrede, a koja su registrovana u jednoj od 20 partnerskih opština/gradova: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac, Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj, Žepče, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.
Ovim pozivom se želi utvrditi zainteresovanost za učešće u javnim natječajima putem kojih će se u periodu između 2016.-2018. godine vršiti dodjela grant sredstava ukupne vrijednosti od 4 miliona eura. Projektne ideje koje je potrebno dostaviti u okviru ovog poziva, treba fokusirati na poboljšanje pristupa tržištu (domaćem i međunarodnom), konkurentnost, umrežavanje i inovacije, optimizaciju poslovnih procesa, poboljšanje kvalitete, kao i uvođenje novih metoda u radu.
Ukupna vrijednost EU ProLocal programa iznosi 13 miliona eura, od kojih 9 miliona eura finansira EU u okviru projekta “Oporavak malih i srednjih preduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvoj”, a preostala sredstva obezbjeđuje njemačka vlada.
Pored bespovratnih sredstava, program će pružiti i niz mjera tehničke pomoći u cilju povećanja konkurentnosti odabranih partnerskih opština i malih i srednjih preduzeća u ovim opštinama. Prioritet u dodjeli bespovratnih sredstava će imati opštine/preduzeća koja su pogođena poplavama u 2014.
Veća konkurentnost, povećani izvozni kapaciteti i inovativne aktivnosti malih i srednjih preduzeća  će doprinijeti njihovom boljem poslovanju,te otvaranju novih radnih mjesta, a samim tim i poboljšanjem životnog standarda građana.
Za više informacija posjetite web stranicu www.eu-prolocal.ba.

Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com
Izvor: www.akta.ba