Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Novca nikad dovoljno. Brojimo dane do prvog, a kad dođe prvi platu „podijelimo“. Ne ostaje mnogo prostora za uštedu. Međutim, u štednji se uči. Ona predstavlja način života, naviku i svjesno raspolaganje vlastitim novcem. To znači da svi izgovori, ja sam takav, takva, volim trošiti, ne mogu ni marku uštedjeti, padaju u vodu.

Štedjeti u početku nije lako, ali nećemo ni početi od velikih ciljeva, već naprotiv, početi ćemo od malih koraka, pomoću kojih ćemo vremenom početi praviti i veće. Štednja predstavlja proces navikavanja da ne trošimo novac, prije svega, na stvari koje nam ne trebaju, a potom da i kada trošimo razmišljamo o svrsi potrošnje.

Mali koraci štednje

Prvi mali cilj vam npr. može biti smanjenje broja popijenih kafa u toku sedmice, pijete 7 kafa, možete piti 5, one dvije popijete kući sa porodicom. Na posao putujete svaki dan automobilom, iako je od vas udaljen 15-20 minuta. Prošetajte do posla, gorivo uštedite za odlazak na izlet vikendom. Zatim, korištenje kućanskih aparata kada je “jeftina tarifa”.

Srednji koraci štednje

Napredujemo u štednji, već ste naučili štedjeti na „sitnicama“, zadovoljni ste sa svojim prvim malim rezultatima. Sada trebate štednji pristupiti ozbiljnije. Kako štedjeti, a biti u dugovima? Napraviti plan i način vraćanja dugova. Zatvoriti kreditne kartice i zatvaranje istih staviti kao prioritet. Potruditi se doći na pozitivnu nulu. A oni koji su već na pozitivnoj nuli prave plan štednje, koliko novca izdvajati i na koji period, te za šta. Krenuti od perioda od godinu ili dvije. Uvijek razmišljati o cilju, a odvojeni novac zaboraviti. Nakon prve neosjetne kupovine npr. kućanskih aparata, već ste postali štediše. Ponosno gledate na nove aparate i ne vjerujete, kako ste dobrom navikom olakšali sami sebi.

Veliki koraci štednje

Veliki koraci štednje su – štednja za „stare“ dane, za vlastitu penziju ili pak za uživanje u penziji. Veći iznosi, veće zadovoljstvo, ali što je najvažnije vremenom ćete zaboraviti na izdvajanje određenih iznosa, naviknut ćete se da imate i raspolažete sa manje novca.

Koliko se puta obradujemo kada nađemo 10 KM zaboravljenih u džepu starih farmerica. Isto tako trebamo težiti da se obradujemo i većim sumama, kada hitno zatreba ili ipak za čisto zadovoljstvo ispunjavanja dugogodišnjih želja.

Štedite i budite sretni! 🙂

Fotografija preuzeta sa: www.freedigitalphotos.net
Pripremila: Sukejna Čaplja