Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Kvalitet ECDL obuka u BiH je impresivan i ispoštovani su standardi koji važe na međunarodnom nivou, a certifikati supodjednako vrijedni kao i oni stečeni bilo gdje u svijetu, rekao je rukovodilac razvoja fondacije ECDL Jakub Christoph na 10. Balkan forumu koji se održava u Sarajevu.
U BiH se trenutno spominje podatak o 36,2 % digitalno pismenog stanovništva, što je na nivou zemalja regiona, ali je stvarna cifra vjerovatno dosta manja jer se radi o samoocjeni ispitanika o svojim sposobnostima, istaknuto je na pres-konferenciji 10. Balkan Regionalnog ECDL foruma.
Predsjednica Asocijacije informatičara BiH Mensura Beganović navela je da razlika između tog podatka i stvarnog stanja koje bi pokazalo relevantno ocjenjivanje nije specifična samo za BiH već je učestala pojava i u drugim zemljama.
Naglasila je da razvoj informacijskog društva umnogome zavisi od implementiranja standarda za poznavanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovnom sistemu od osnovnih škola do fakulteta, zbog čega je potrebno uvesti evropske standarde za digitalnu kompetentnost.
Rukovodilac razvoja fondacije pixabay.com) Jakub Christoph rekao je da je kvalitet ECDL obuka u BiH impresivan i da su ispoštovani standardi koji važe na međunarodnom nivou, kao i da su certifikati podjednako vrijedni kao i oni stečeni bilo gdje u svijetu.
Istakao je da njihov posao u BiH i drugim dijelovima Evrope ni izdaleka nije završen jer po podacima EUROSTAT-a nivo digitalne pismenosti u Evropi još nije zadovoljavajući, a razlika u vještinama IT profesionalaca i dalje se povećava za šta još nema rješenja.
Christoph smatra da taj izazov koji je pred Evropom predstavlja priliku za ljude u BiH zbog čega je pozvao, posebno mlade, da poboljšavaju svoje vještine u toj oblasti jer Evropa očekuje informatički kvalifikovane radnike, a u čemu bi im podršku trebala pružiti vlast.
Forum je organizirala Asocijacija informatičara u BiH u saradnji s Fondacijom za evropsku kompjutersku dozvolu (ECDL) .

Fotografija preuzeta sa: www.pixabay.com
Izvor: www.indikator.ba