Branilaca Bosne 2A
Zenica, Bosna i Hercegovina

+387 32 442 750
info@chronos.ba

PON - PET
08:00 - 16:00

Dana 02. i 03. novembra u Networks centru u Sarajevu je organizovano malo „zagrijavanje“ za mlade i kreativne osnivače startup-a, kroz povezivanje sa drugim talentima, uz odgovarajuća predavanja, ali i mogućnost predstavljanja ideja lokalnim i globalnim interesantima.
Networks je preduzetnički i edukativni centar koji pomaže mladim i kreativnim ljudima da izgrade svoje startup ekosisteme u BiH kroz međusobno povezivanje sa drugim talentima, ali i lokalnim i globalnim kompanijama.
Chronos je učestvovao kao podrška mladim izlagačima sa idejom kroz predavanje Sanele Agačević na temu „What after bussines plan?“. Predavanje se sastojalo od startnih smjernica potrebnih za daljnje kretanje, procesuiranje ideje u djelo u skladu sa postojećim zakonskim regulativama. Osim toga, posjetili smo sve izlagače, te istražili čime se bave.
Nakon obilaska štandova izlagača, napunili smo baterije pozitivnom energijom i definitivno smo izašli sa osmijehom i punog srca. Biti podrška i olakšati put sjajnim idejama i malim biznisima zaista je čast. Iz tog razloga će i ovaj članak biti posvećen predstavljanju malih zvijezdica, koje će tek da zasjaju.
Među izlagačima smo sreli dosta zanimljivih ideja u začecima, naprednijem stadijumu, ali i onih sprovedenih koje već imaju svoje tržište.

Izdvojit ćemo par priča za naše pratioce, da proširimo pozitivne utiske i motivišemo sve one koji još uvijek stidljivo kriju svoje ideje i potencijale.

O solarnoj energiji smo razgovarali sa Eminom Hodžićem, koji nam je predstavio ideju korištenja solarne energije za 0,00 KM. Da, dobro ste pročitali 🙂 . Svake sekunde sunce proizvede dovoljno energije da zadovolji potrebe čovječanstva za narednih 500.000 godina. Pa zašto navedeno ne iskoristiti. Bit ideje je u tome da se na kućama, zgradama postave paneli, koje će finansirati banka i čiju će energiju koristiti dok se ne isplati vrijednost panela, nakon toga paneli ostaju građanima na upotrebu.

O snazi vjetra smo govorili sa Nusmirom Mekićem, koji je osmislio nove i modernije vjetroelektrane, daleko jeftinije od onih koje se danas koriste u svijetu. Svojim projektom oduševio je Dance, čiji su vjetroparkovi među najpoznatijim u svijetu. Inovatori pedeset zemalja svijeta, više od sedam hiljada glasova dali su Nusmirovom projektu, čije bi vjetroelektrane u nekoj skorijoj budućnosti trebale biti dostupne svakom čovjeku.

Stvaraoc ideje ozvučavanja web stranica, gdje tekst sa stranice, mobitela ili bilo kojeg drugog pametnog uređaja možete pretvoriti u govor, zove se Amir Mujezin. Ideja je nastala sa namjerom olakšavanja upotrebe pametnih uređaja za slijepe i slabovidne osobe, međutim, mogu je koristiti i svi ostali koji nemaju vremena.

CGP dizajn tim nas je oduševio svojim ljubičastim motorom, koji ćete moći vidjeti u galeriji fotografija. CGP predstavlja grupu mladih inžinjera različitih oblasti, kako kažu za sebe, sa ludim idejama.

Obavezno posjetite i balkan.vibe, premijerni sajt za putovanja Balkanom, gdje kroz fotografije, blog postove i recenzije možete otkriti najljepše dijelove Balkana. Osim toga, zainteresovani koji putuju Balkanom, planinari ili rekreativci, koji uz to rade i kvalitetne fotografije, mogu da objave svoja iskustva na balkan.vibe uz simboličnu zaradu.

Nadamo se da smo uspjeli prenijeti dašak ideja, pozitivnog duha, ali i snagu volje naših mladih inovatora. Oni su naše bolje sutra. 🙂

Pripremila: Sukejna Čaplja